Zelfcompassie

Vaak denk ik dat iets gewoon toevallig op mijn pad komt en ik ben vast niet de enige. Mij overkomt dat vaak met artikelen in de krant, interviews op tv of online posts. Maar is het echt zo toevallig of gebeurt dat omdat je er open voor staat?

Vanaf het moment dat ik opgebrand thuis kwam te zitten ben ik aan de slag gegaan om uit te zoeken hoe ik daar zo snel mogelijk vanaf kon komen. Een hele stapel (zelfhulp)boeken heb ik liggen, de meeste nog ongeopend. Van een paar heb ik alleen de eerste bladzijden gelezen en het maar weer weggelegd. Omdat ik de draad na 3 zinnen al kwijt was. Of omdat er op pagina 2 gelijk een opdracht stond waar ik over na moest gaan denken. Iets wat gewoon niet ging. Zag ik een hoopvolle recensie over een boek over burn-out, perfectionisme, moeten en willen? Yes, de redding is nabij! En de stapel groeide…

Achteraf zie ik heel duidelijk dat ik mijn grootste denkfout maakte door te zoeken naar oplossingen van buitenaf. Elke dag weer, zeker anderhalf jaar lang. Ik moest namelijk van mezelf wel eerst even de was doen, hardlopen, boodschappen halen, opruimen, wandelen, eten, zo snel mogelijk re-integreren, m’n to-do lijst afwerken, etc, etc, etc, etc, etc, etc, etc, etc en dan kwam ik. En aangezien ik geen energie had voor al dat moeten was ik een aansteller, deed ik niets en dat wat ik voor elkaar kreeg was sowieso niet goed genoeg. De eisen die ik aan mezelf stelde, omdat ik dacht dat anderen die van mij verwachten, waren belachelijk. En in dat stukje ‘ik dacht dat anderen die van mij verwachten’, daar zit dus het hele probleem. Voor mij dan hè, ik kan alleen voor mezelf spreken. Maar al is er maar één ander mens die zich hierin herkent en na dit bericht zichzelf ook op de eerste plaats gaat zetten, dan is mijn missie geslaagd.

Ik weet nu dat de oplossing in mijzelf zit, in hoe belangrijk ik mezelf eigenlijk vind, in wat voor míj het allerbelangrijkste is, in dingen doen waar ík gelukkig van word. De rest volgt dan vanzelf. Met ups en downs, maar toch. Zonder dalen geen hoogtepunten en de dalen zijn al een stuk minder diep geworden.

Een poosje terug las ik over het boek Zelfcompassie van Kristin Neff en in plaats van direct naar de boekwinkel te rennen om dat boek te kopen, ben ik online op zoek gegaan of ik er iets meer over te weten kan komen. Zodat ik het voor mezelf begrijpelijk kan maken en dat dan weer hier kan delen met anderen. Want wat is zelfcompassie eigenlijk en hoe doe je dat dan?

Volgens Kristin Neff moeten we stoppen met onszelf te veroordelen om het feit dat je iets ‘fout’ hebt gedaan. Niemand is perfect en waarom zou je dat wel van jezelf verwachten? Als een vriend of vriendin dezelfde ‘fout’ zou maken, zou je dan diezelfde snoeiharde kritiek uiten die je jezelf geeft? Of zou je begripvol zijn en vriendelijk proberen het oordeel te verzachten.
Dat klopt, maar ik vindt dat gewoon moeilijk. Weten hoe het in elkaar steekt is niet altijd gelijk aan het gevoel dat je over jezelf hebt.

Ten tweede is het goed om te weten dat we allemaal mensen zijn en dat we waarschijnlijk allemaal met een hoop dingen worstelen. En dat we allemaal kwetsbaar, onvolmaakt en sterfelijk zijn.
Daar kan ik helemaal niets tegenin brengen, misschien is het handig om dat altijd in gedachten te houden.

Als laatste gaat het over mindfulness. Het bewust worden en inzicht krijgen in hoe je denkt, reageert, voelt of iets ervaart en dat je de keuze kunt maken om daar soms anders mee om te gaan.
Als ik er over nadenkt klopt het wel, het verleden en de toekomst bestaan eigenlijk alleen maar in je hoofd. Wat geweest is kun je niet meer veranderen en wat er komen gaat weet je pas op het moment dat het heden is geworden. En dat dus het enige moment wat echt bestaat nu is…

Photo by Fallon Michael on Unsplash

3 gedachten over “Zelfcompassie”

  1. Lieve zus, nou daar hadden we het dus net over. Dankjewel voor deze post, prachtig en begrijpelijk geschreven en zoooooo herkenbaar. To the point!. Mag ik hem in het Duits vertalen en verder sturen?
    Kus van je zus

    Beantwoorden

Toe maar, een reactie mag! ☺︎

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.