Maandag 16 oktober 2017

De dag dat mijn Jeanne d’Arc verdween.

Vandaag heb ik de (voorlopig) laatste van 4 EMDR-sessies gehad, eentje waar ik best wel tegen opzag. Het was het vervolg van de sessie van 2 weken geleden, die toen door de psycholoog werd afgebroken. De confrontatie met dat wat ruim 30 jaar geleden gebeurde was te heftig, ik raakte in paniek en kon alleen maar hartverscheurend huilen.

Van tevoren wist ik eigenlijk al dat dit zou gebeuren. Die gebeurtenis van toen heeft een hele grote invloed gehad op mijn zelfvertrouwen, mijn gevoel van eigenwaarde en kunnen. Ik was wéér niet goed genoeg, dat wat ik gedaan had was vanzelfsprekend en niet belangrijk. En, als ik er al over sprak, dan kon dat nooit zonder tranen.
Een soort van erkenning kwam er wel, véél later, maar toen was de veroorzaker al in een vergevorderd stadium van de ziekte van Alzheimer beland.

Maar dit terzijde…

Met lood in de schoenen liep ik vanmorgen de kamer van mijn psycholoog binnen en ging in de stoel zitten. Ik vertelde maar direct over mijn tegenzin en dat ik nauwelijks geslapen had van angst.
Maar toen we eenmaal met de sessie startten, bleek al gauw dat de paniek van de vorige keer eigenlijk verdwenen was. Kennelijk werkt het herprogrammeren gewoon onbewust door. Bij het oproepen van het beeld was ik er al niet meer zo van onder de indruk en was het overweldigende gevoel van medelijden voor dat ongelukkige meisje eigenlijk weg.

Na afloop stond ik op uit de stoel en voelde me voor het eerst sinds heugenis echt met 2 benen op de grond staan. En nog mooier, ik voelde me 1.80 meter in plaats van een heel klein en angstig meisje dat tegen iedereen opkijkt, zichzelf nooit goed genoeg vindt en dus de lat heel hoog legt voor zichzelf. Zij hoeft niet meer door een hele boze, cynische en agressieve Jeanne d’Arc beschermd te worden, wat een gewaarwording! En ik weet niet wie er blijer keek, de psycholoog of ik.

Als een nieuwe Saskia fiets ik naar huis, mijn hoofd een beetje lichter en iets meer vertrouwen dat het wel weer goed gaat komen.

Photo by Eric Rothermel on Unsplash

Toe maar, een reactie mag! ☺︎

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.