Het spreekuur loopt uit

Soms vraag je je af waarom je toch altijd zo ongelooflijk je best doet om op tijd in het ziekenhuis te zijn voor een afspraak, het spreekuur loopt toch altijd uit.

Voor het geval dat ik het niet zou redden had ik vanmiddag 2 afspraken zo achter elkaar gepland dat ik ruim de tijd zou hebben om naar het ziekenhuis te rijden, hier niet om de hoek. Dat lukte, ik heb zelfs nog even tijd om rustig een kop koffie kunnen drinken in het restaurant.

‘Ik heb u aangemeld, maar het spreekuur loopt een half uur uit’, zegt de assistente achter de balie. Haar collega verzucht glimlachend dat dat inderdaad op dít moment zo is, aan de toon waarop vermoed ik dat het zelfs nog langer kan duren. Als ik dat vraag herhaalt de assistente koeltjes dat het spreekuur een half uur uitloopt en dat er nog 2 afspraken voor mij aan de beurt zijn. Zo te merken zijn het geen vriendinnen.
‘Vervelend, dan ga ik maar een kop koffie drinken als dat mag’, zeg ik. Ze knikt, verder geen excuus of glimlach. Ik vraag me onderweg naar het restaurant af of ze wel plezier in haar werk heeft, zo komt ze op mij namelijk niet over. Of zou ze ervan balen dat ze vandaag waarschijnlijk (wéér) niet op tijd naar huis kan omdat het spreekuur (altijd) uitloopt?
Misschien had ik het moeten vragen, dat was gelijk een goede testcase geweest voor een van mijn opdrachten voor deze week. Ik heb het niet gedaan, ik had vanmorgen mijn portie moed voor vandaag al ingezet.

De opdrachten krijg ik van Coach. Met zijn hulp ben ik bezig om voor mezelf duidelijk te krijgen wat ik belangrijk vind in een nieuwe baan. ‘What makes your heart sing’, zoals m’n grote zus het zo mooi zegt. Ik ben er ondertussen wel achter dat ik niet hoef in te zetten op een nieuwe carrièreswitch, maar dat ik eigenlijk verder wil gaan met dat wat ik 9 jaar geleden al voor ogen had.
Afgelopen zaterdag ben ik daarom naar de open dag geweest van een verkorte opleiding voor doktersassistent. Die opleiding is volgens mij de aanvulling die ik nodig heb om van een bureaufunctie naar een baliefunctie te gaan en spreekt mij erg aan. Omdat Coach en ik op dit moment uitzoeken wat mijn kwaliteiten zijn, heb ik tijdens de presentatie gevraagd wat volgens hen belangrijke kwaliteiten van een doktersassistent zijn. Flexibiliteit en een empathisch vermogen waren toch wel de meest belangrijke. Die staan allebei in mijn lijstje, dus ✔️. Ik twijfel zelf aan mijn empathisch vermogen, maar ik ben wel tot de conclusie gekomen dat het gemakkelijker is om het zakelijk in te zetten dan privé. Een beetje meer afstand scheelt…

Terwijl ik al schrijvende nadenk over de kille houding van de assistente, ook richting haar collega, schiet dit me allemaal te binnen. Haar empathische knopje stond volgens mij uit vandaag.

Als ik 20 minuten later terugkom in de wachtkamer staat de collega al op me te wachten en mag ik gelijk doorlopen naar de spreekkamer. De arts-assistent loopt ook gelijk achter me aan naar binnen, het halve uur is kennelijk sneller ingelopen dan verwacht! En als ik geruime tijd later weer naar buiten loop is de wachtkamer bijna leeg. Het spreekuur loopt op zijn einde.

Dus hopelijk geen overwerk vandaag!

Photo by rawpixel on Unsplash

4 gedachten over “Het spreekuur loopt uit”

 1. en weer krijg je het voor elkaar om in 36 zinnen (als ik het juist geteld heb) een boek te schrijven. Ik geniet van jouw schrijfstijl en het soms heerlijk licht ironisch ondertoontje.
  Wat de assistente betreft, misschien had haar vriend de relatie net per WhatsApp uitgemaakt (slappeling) of had de beruchte schoonmoeder haar net medegedeeld dat ze als huisvrouw een absolute mislukking was (snertwijf) of misschien had ze gewoon slecht geslapen (arme assistente) of ze is gewoon echt nicht empathisch (tja….) dus niet geschikt voor haar beroep.
  Maar gelukkig kon jij er dus een heel leuk stukje over schrijven.

  Beantwoorden
 2. Jij hebt echt wel empathisch vermogen hoor mop, nooit aan twijfelen. En schrijverskwaliteiten?
  En ik denk dat jij een hele accurate, fijne, lieve, empathische doktersassistente zal zijn. Laat maar weten waar tzt ga ik switchen van huisarts❤️
  Kus
  Denise

  Beantwoorden

Toe maar, een reactie mag! ☺︎

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.