Hard of Hart?

Ineens valt het kwartje.
‘Draai het eens om’, zei Coach.
Het was net of het licht aanging.

Tijdens ons gesprek vertel ik hem van mijn angst om weer naar school te gaan. Want wat als het toch niet de juiste keuze is? Als ik niet meer kan studeren omdat ik gewoon de concentratie niet kan opbrengen en de druk niet aan kan? Of anders daarna?
Want wat als ik een hele leuke baan heb, maar weer steeds harder m’n best moet doen om goed te blijven functioneren? Om maar niet door de mand te vallen dat ik eigenlijk helemaal niet zo goed ben als ik doe voorkomen?
Volgens hem heb ik nu meer ervaring dan de eerste keer. Dat is wel waar, maar wanneer weet ik dat goed, goed genoeg is? Waar ligt die grens?! Hoe hoog mag die lat liggen?! Die vraag houdt me al bijna 2 jaar bezig en ik weet het nog steeds niet!!

‘Draai het eens om.’

Bedoel je misschien omdraaien en je kwaliteiten voor jezelf inzetten en niet voor alles wat je doet? Deze te gebruiken om zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen en niet om jezelf richting je valkuilen te duwen omdat het nooit goed genoeg is? Écht in jezelf geloven en weten dat je het kan in plaats van geloven in wat je denkt dat anderen van je zullen verwachten? Dat jij bepaalt wat voor jou goed genoeg is en maar niet probeert te blijven voldoen aan de steeds hogere en onbereikbare verwachtingen van anderen. Die je zelf bedacht hebt…

Wauw… M’n hart maakt een sprongetje als ik me dat realiseer en vandaag zorgt het nog steeds voor een lichter hart en ruimte in m’n hoofd.
Niet alles meer dan perfect moeten doen en dus hard voor jezelf zijn, maar vanuit je hart perfect voor jezelf zorgen met zelfcompassie.
Écht accepteren dat je bent zoals je bent, dat je fouten mag maken, dat je ook maar een mens bent en zeker net zo perfect uniek bent als ieder ander. Wees lief voor jezelf en zet jezelf bovenaan je prioriteitenlijst in plaats van op plek 384. En laat die lat net hoog genoeg liggen. Dat je er gewoon overheen kunt stappen.

Het fijne van zelfcompassie is dat je dat van nature in je hebt. En dat je, door te blijven oefenen met die volumeknop, het geluid van je interne criticus uiteindelijk kunt verstommen. Dat je je echt realiseert dat je gedachten absoluut niet de waarheid vertellen. Op internet is hierover genoeg informatie te vinden.

Als je dit leest, dank je wel Coach! Ook als alle antwoorden in een boekje zouden staan, dan nog is het handig om ze soms vanuit een ander perspectief te bekijken…

Photo by Jiroe on Unsplash

Toe maar, een reactie mag! ☺︎

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.