Een nieuwe traditie?

Mijn hele leven kende ik eigenlijk maar één kerstverhaal, die van de geboorte van Jezus uit de Bijbel. Tot een paar jaar geleden voorgelezen door mijn vader op Heiligen Abend. Met een Duitse oma (zijn moeder) was dit voor ons traditiegetrouw de belangrijkste avond van kerst. De kaarsjes in de boom mochten branden, mijn moeder speelde na het verhaal kerstliederen op de piano en wij zongen uit volle borst mee. Ik bewaar er goede herinneringen aan, al waren het echt niet altijd hele vredevolle avonden. En de enige dag in het jaar dat de Bijbel uit de kast kwam.

Dankzij Corona hebben we dit jaar een rustige kerst met z’n tweetjes. Geen gezellige familie- en gezinsavonden, geen verplichtingen en zeker geen overvloedige hoeveelheden eten en drank. Reuk- en smaakproblemen zorgen er bij ons sowieso voor dat alles hetzelfde smaakt, naar bijna niks.
We hebben er allebei vrede mee, want we hebben elkaar.

Een paar dagen terug vroeg een oud klasgenoot in de groep of iemand een mooi kerstverhaal wist dat niet al te lang was, om voor te kunnen lezen. Er kwamen allerlei suggesties voorbij, ik viel van de ene verbazing in de andere. Nooit, echt nooit had ik gedacht dat er ook andere, misschien nog veel mooiere kerstverhalen zouden kunnen bestaan dan het evangelie van Lucas. Sommige titels kende ik wel, maar ik heb ze nog nooit gelezen.

Ik besluit zelf ook op onderzoek uit te gaan en kom prachtige dingen tegen. En bedenk me hoe geweldig het zou zijn dat er elk jaar een ander kerstverhaal verteld wordt. Bij toerbeurt zelf uitgezocht en voorgedragen. Een mooie manier om een oude traditie, die gewoon niet meer vertrouwd aanvoelt, in te ruilen voor een nieuwe.
Ik trap vanavond af met de ‘Kerstcantate van Henri Knap’ en neem het idee van de nieuwe traditie mee naar 2022. Een nieuw jaar, een nieuw begin en nog bijna 365 dagen om nieuwe kerstverhalen te lezen. 

Graag wil ik afsluiten met de kerstwens van Winfried:

Laten we de blik maar richten op volgend jaar en hopen dat het nieuwe normaal toch wat dichter bij de oude gewoontes komt te liggen.

Photo by Cris DiNoto on Unsplash

6 gedachten over “Een nieuwe traditie?”

  1. Prachtige wens van Winfried en mooie nieuwe tradities voor jullie! Ik wens jullie beterschap, en een mooie kerstmis samen vol gezelligheid en warmte! 🎄❤️

    Beantwoorden
  2. ……dat al onze wensen mogen uitkomen.
    Ik wens jullie beterschap en saampjes een heerlijk, rustig en vooral liefdevolle kerst toe. In het nieuwe jaar gaan we proosten 🥂❤️
    Liefs 💕

    Beantwoorden

Toe maar, een reactie mag! ☺︎

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.