Een dagje uit

‘Oei!’ Mijn hele lijf is stijf en stram als ik uit bed wil stappen.
Reanimeren is hard werken en een halve dag oefenen om het onder de knie te krijgen is topsport.

Door de lessen op school is de belangstelling gewekt en dus hebben we besloten om in de voorjaarsvakantie een basiscursus EHBO en reanimeren te volgen in Amsterdam. Gewoon voor de leuk, maar stiekem ook als extra voorbereiding op het examen van de week erop.

En dus stap ik ook die ochtend vroeg uit bed om op tijd in Amsterdam te zijn. Vanaf Centraal gaan we met z’n viertjes met de tram naar het Leidseplein. Na een voorstelrondje, waarin iedereen z’n reden voor het volgen van deze cursus toelicht, gaan we aan de slag met reanimeren en de AED. Net zo vaak de basishandelingen herhalen totdat het (bijna) vanzelfsprekend is. Eigenlijk net als fietsen, dat verleer je ook nooit meer. Maar wat duren 2 minuten ineens lang als je afwisselend met een tempo van 100-120 keer per minuut 30 borstcompressies geeft, dan binnen 10 seconden 2 beademingen, enz. enz. Met een beetje geluk kun je elkaar elke 2 minuten afwisselen, maar als je alleen bent ga je door tot er hulp is of tot het echt niet meer gaat. 

Na de lunch gaan we aan de slag met de basiscursus wondbehandeling, oftewel verschillende soorten wonden leren herkennen en hoe je ze moet verbinden. De theorie klinkt altijd gemakkelijker dan de praktijk, dat had ik op school ook al ondervonden. Tijdens het oefenen blijkt maar weer hoe lastig het is en als je zelf aan de beurt bent is het echt veel moeilijker dan wanneer je aan de kant mee mag denken. Ik denk wel dat, net als bij reanimeren, iets doen altijd beter is dan niets. En wat ook me ook opvalt is dat de richtlijnen bijna continu aangepast worden. Sommige technieken die wij nu op school leren, zijn allang weer achterhaald. 

Allemaal krijgen we het Rode Kruis certificaat en daarmee kunnen we ons ook aanmelden bij hartslag.nu, het oproepsysteem voor reanimatie. Dat vind ik nog best spannend en ga ik dus nog even over nadenken. De volgende stap is in ieder geval een uitgebreide EHBO-cursus gaan volgen, al ga ik eerst mijn opleiding als doktersassistente maar eens afmaken.

Het examen heb ik vorige week zonder problemen gehaald, langzaam maar zeker komt het eind in zicht!

Photo by 🇨🇭 Claudio Schwarz | @purzlbaum on Unsplash

4 gedachten over “Een dagje uit”

Toe maar, een reactie mag! ☺︎

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.